Leuke dingen doen in Amerongen

Amerongen is – als je het ons vraagt – het ideale startpunt voor een vakantie op de Utrechtse Heuvelrug. Twee jaar geleden zijn we hier komen wonen, omdat het dorp en de omgeving een magnetische aantrekkingskracht hebben. “Jullie wonen waar andere mensen op vakantie gaan”, zeggen onze vrienden als ze de stad ontvluchten en bij ons logeren. En zo voelt het ook echt. Het historische dorp heeft zo veel te bieden. Ons huisje ligt op enkele minuten loopafstand van alle restaurants en bezienswaardigheden in Amerongen. Het kasteel met zijn buitenplaats, orangerie en rozentuin zijn een geliefde plek om te trouwen. Hieronder vind je onze toppers die je niet mag missen.

Voor actuele informatie en een kalender met evenementen in Amerongen klik hier.

Voor een uitgebreid overzicht van alle wandelingen die in ons dorp starten (meer dan 50!) klik hier.

 
grietmaal

grietmaal

Cultuur en ontspanning: Kasteel Amerongen, de tabaksgeschiedenis en de Grietmarkt

 • Kasteelmoestuin De historische moestuinen van Kasteel Amerongen en Landgoed Zuylenstein zijn echt een bezoekje waard. Elke vrijdag is de moestuin van Zuylenstein open van 10-16u en kun je er groente kopen. Kasteel Amerongen heeft diverse prachtige tuinen en is elke dag open.

 • Tabaksgeschiedenis Ooit waren de heuvels hier bedekt met tabaksplanten en was dit dé plek voor tabaksteelt in Nederland. De zwarte tabaksschuren zijn nog overal zichtbaar en één hiervan is omgebouwd tot het Tabaksteeltmuseum.

 • Grietmarkt Of eigenlijk het Grietmaal, de afsluiter van de markt in september waarbij je je héél even in Frankrijk waant. Dineren aan lange tafels onder de enorme eiken op het plein. De Grietmarkt zelf (mei en sept) is ook een pareltje.

laarzenpad Foto: Fotofreaky

laarzenpad
Foto: Fotofreaky

Sportief: de Amerongse berg, wandelen of fietsen in bos en uiterwaarden

 • Laarzenpad Voor de vogelliefhebbers is er de mogelijkheid om achter het kasteel de bovenpolder te verkennen (1 april – 1 oktober). Een wandeling van zo'n 3 km door de uiterwaarden van de Nederrijn. Voor de route klik hier.

 • Amerongse berg Je hoeft de straat maar uit te lopen en de klim begint. Vele schitterde wandelingen over de hoogste heuvel buiten Limburg. Goed startpunt is het informatiecentrum in een oude tabaksschuur. Wij wandelen zelf erg veel en weten inmiddels de leukste plekjes.

 • Rondje Zuylenstein Een leuke wandeling vanaf de B&B door het oude dorp, langs de weilanden, schapenkooi, moestuinen en eindigend op de oude eikenlanen van Landgoed Zuylenstein. Koffie bij Il Sogno is een must.

Il sogno zuylenstein

Il sogno zuylenstein

Restaurants: heerlijk lunchen of dineren in Amerongen

 • Het beste terras Het meest populaire café-restaurant, dankzij het zonnige terras en de goede service: Buitenlust. Prima eten voor een redelijke prijs.

 • Biologisch & lokaal In huiskamerrestaurant De Hooge Heerlijckheid eet je wat de jager schiet en de boer teelt. Altijd voortreffelijk en een echte aanrader.

 • Klassiek & gastvrij Bij Herberg Den Rooden Leeuw koken ze met aandacht en dat proef je. Het zonnige terras heeft uitzicht over de dijk en de uiterwaarden.

 • Sterallures Dineren als een koning bij Bentinck, in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen. Prachtige locatie en eten op niveau.

 • Italiaans in het bos Een favoriet vanwege de wandeling ernaartoe. Vanaf 17u serveren ze bij Il Sogno knapperige pizza, maar de lunch is net zo lekker.